Siirry sisältöön

Kuvaustekniset vaatimukset

  • Kuva saa olla enintään 6 kuukautta vanha.
  • Kuvaa ei saa muokata niin, että kuvattavan ulkonäön pienetkään yksityiskohdat muuttuvat, eikä niin, että kuvan aitouteen voisi muokkausten vuoksi kohdistua epäilyksiä. Digitaalinen ehostaminen ei ole sallittua.
  • Kuvan on oltava terävä ja tarkka koko kasvojen alueelta, se ei saa olla sumea eikä rakeinen. Syväterävyysalueen täytyy ulottua korvista nenänpäähän (kuvat 4–6).
  • Kuvassa ei saa olla värivirheitä (kuva 7).
  • Kuvassa ei saa olla kasvojen todellisten mittasuhteiden optisia tai muita vääristymiä, jotka vaikeuttavat kuvassa olevan silmämääräistä tai koneellista tunnistamista (kuvat 8 ja 9)

Lisätietoa kuvan tarkkuudesta

Kuvan tarkkuus voi kärsiä eri syistä. Jos kuvatiedostoa pakataan liiaksi, kuvaan tulee JPEG-artefakteja eli pakkaushäiriöitä (kuva 4). Kuvasta tulee epäterävä, jos kameraa ei ole tarkennettu kohteeseen oikein (kuva 5). Kameran huono resoluutio aiheuttaa rakeisuutta.(kuva 6). Lisäksi kuvan kontrasti voi olla niin jyrkkä, että yksityiskohtia katoaa näkyvistä.

Lisätietoa optisista vääristymistä

Matkapuhelimen ja tabletin kamerassa on tyypillisesti laajakulmaobjektiivi ja kuvat otetaan lyhyeltä etäisyydeltä. Tästä seuraa optinen vääristymä, jossa nenä ja muut kasvojen keskellä olevat piirteet näyttävät passikuvassa liian suurilta suhteessa muihin kasvonpiirteisiin.
Tämä on esimerkki kuvasta, joka täyttää kuvaustekniset vaatimukset.
3. Oikein
Tämä on esimerkki kuvasta, jossa on JPEG-artefakteja eli pakkaushäiriöitä.
4. Väärin
Pakkaushäiriöitä
Tämä on esimerkki epäterävästä kuvasta.
5. Väärin
Epäterävä
Tämä on esimerkki rakeisesta kuvasta.
6. Väärin
Rakeinen
Tämä on esimerkki kuvasta, jossa on värivirhe.
7. Väärin
Värivirhe
Tämä on esimerkki kuvasta, joka täyttää kuvaustekniset vaatimukset.
8. Oikein
Tämä on esimerkki kuvasta, jossa on optinen vääristymä.
9. Väärin
Optinen vääristymä